Kvinnor bryter mark i mekanikeryrket

Under de senaste decennierna har mekanikeryrket genomgått en förvandling där kvinnor tar allt större plats. Traditionellt har detta yrke dominerats av män, men nu ser vi en ökad närvaro av skickliga kvinnor som inte bara väljer att utbilda sig till fordonsmekaniker, utan också trivs och utmärker sig inom branschen. För att få en djupare inblick i denna trend har vi intervjuat två talangfulla unga kvinnor; Rebecca som är lastbilsmekaniker och Shanti som är personbilsmekaniker. Deras berättelser ger en inblick i deras passion, utmaningar och framgångar i en föränderlig yrkesmiljö. Låt oss dyka ner i deras värld och upptäcka hur de navigerar och inspirerar i ett traditionellt manligt dominerat yrke.

Intervju med Rebecca Lindquist, Atteviks Lastbilar, Kalmar

Hej Rebecca, hur länge har du arbetat på Atteviks?
– Jag har arbetat som lastbilsmekaniker i 1 år nu. Jag gör mest service på lastbilar.

Vad har du för utbildning?
– Jag har gått en ettårig fordonsteknisk utbildning hos Lärnia med inriktning lastbilar.

Varför valde du Atteviks som arbetsgivare?
– Jag blev tipsad om Atteviks av Lärnia. Jag gillar Scania som varumärke och fick praktik på Atteviks och sedan blev jag erbjuden att vara kvar som anställd.

Vad tänker du om framtiden och utvecklingen av ditt jobb som mekaniker?
– Jag vill fördjupa mig inom gas och el och ser långsiktighet som viktigt för min roll som mekaniker. Det finns mycket elkomponenter i en lastbil och det kommer ju även eldrivna lastbilar i framtiden. Jag har gått en cybersäkerhetskurs och nu väntar kurs i SDP3 som är Scanias felsökningsprogram. Vi kopplar upp oss mot Scaniafabriken och hittar felen på lastbilarna den vägen.  Jag tycker problemlösning är roligt.  Eftersom Atteviks är en auktoriserad verkstad är det endast vi som kan uppdatera mjukvaran.

Vad är roligast med ditt arbete?
– När man hjälper kunderna och får dem att förstå hur de bäst ska sköta sin lastbil. Jag tycker om att arbeta praktiskt och lösa problem. Jag trivs med min chef och mina kollegor på Atteviks!

Vad är bäst med Atteviks?
– Jag gillar att det är en Scaniaverkstad och att man som medarbetare känner sig som en del av Atteviks!

Ni är få kvinnor i verkstaden, Har du upplevt sexuella trakasserier på din arbetsplats?
– Nej det har jag inte.

Rebecca L

Intervju med Shanti Falk, Atteviks Bil AB, Jönköping

Hej Shanti, hur länge har du arbetat på Atteviks?
– Jag har arbetat som personbilsmekaniker i 3 år nu.

Varför valde du Atteviks som arbetsgivare?
– Jag började som sommarjobbare, kände en person som arbetade här och som kunde rekommendera Atteviks som arbetsgivare. Efter sommarjobbet blev jag erbjuden att vara kvar som anställd.

Vad har du för utbildning?
– Jag har gått 3-årig fordonteknisk linje på gymnasiet. Sedan många interna utbildningar: Teknisk introduktionskurs I, II och II som VW Group håller i Södertälje. Jag har Hög Volt Teknisk utbildning; rätt att göra service och ska inom kort gå en kurs i Digital Genius som handlar om Infotainment.

Vad tänker du om framtiden och utvecklingen av ditt jobb som mekaniker?
– Elbilar är framtiden. Jag vill gå den högsta utbildningssteget och bli Hög Volt Expert. Jag tycker om att lära mig nya saker, vill också lära mig om Infotainment. Jag är road av datorer och den felsökning vi gör för att hitta fel på bilen.  Atteviks är en auktoriserad verkstad och det är endast vi som kan uppdatera mjukvaran.

Vad är roligast med ditt arbete?
– När man hjälper kunderna och de blir nöjda; göra den bästa servicen eller reparationen på kundernas bilar. När de blir nöjda och glada!

Vad är bäst med Atteviks?
– Jobbet, stämningen här i verkstaden där vi har bra gemenskap. Jag trivs jätte bra, har inte upplevt kränkningar eller trakasserier. Det går bra vara ensam tjej här!

Shanti Scaled